Akkerbouw

Nieuws 1449 x bekeken

Isabella KWS opnieuw meest bestelde suikerbietenras

Dinteloord – Isabella KWS is opnieuw het meest bestelde suikerbietenras; 18 procent van de telers koos voor dit rhizoctonia-resistente ras. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, nu de zaadbestelling op een haar na is afgerond. De nummer twee op de bestellijst is het nieuwe aaltjesresistente ras Alexinia KWS met een marktaandeel van 12,5 procent. Daarna volgen Rhino (11 procent) en nieuwkomer Corvinia (10 procent).

Deze vier rassen nemen samen de helft van het areaal in beslag. “De twee nieuwkomers hebben gelijk een fors marktaandeel”, constateert Sikken.

Hij vindt dat telers verstandig hebben gekozen. “Zo hebben goed gekeken wat ze nodig hebben. Zeker in de regio’s waar het speelt, is veel zaad van rhizoctonia-resistente rassen besteld. Voor wat betreft aaltjesresistentie geldt dat de druk toeneemt en dat akkerbouwers hier adequaat op reageren door grondmonsters te laten nemen. De financiële opbrengst van deze rassen wordt steeds beter. En dat blijft de doorslaggevende factor. Dat zie je in de zaadbestellingen terug.”

Met deze bestelling kan 75.000 hectare worden ingezaaid. “Een areaaluitbreiding van ongeveer 2 procent. Als ik naar de nieuwe rassen kijk, zie ik een hoger opbrengstpotentieel. Al met al zijn we hier heel tevreden mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.