Akkerbouw

Nieuws 3138 x bekeken 10 reacties

Installatie in de maak om zelf biobrandstof te produceren

Stadskanaal - Akkerbouwers kunnen binnenkort zelf biobrandstof produceren en leveren via het door Technology Centre Europe (TCE) in Stadskanaal ontwikkelde systeem. Dat zegt Peter van de Klok, directeur van TCE. Het bedrijf bouwt een installatie waar oliehoudende gewassen zoals koolzaad in worden gestopt en waar biobrandstof, warmte, stroom en veevoer uitkomt.

"Er zijn allerlei contractvormen mogelijk om hierin te participeren", legt Van de Klok uit. "Vervolgens bepalen telers zelf met wie ze zaken doen. Zo haal je schakels weg uit de keten, wat veel geld oplevert."

Van de Klok gaat ervan uit dat zijn initiatief een succes wordt. "Ik denk dat boeren met deze ontwikkeling in de zeer nabije toekomst besluiten met al het andere te stoppen." Dit najaar wordt de eerste installatie geplaatst.

Laatste reacties

 • agratax2

  Goed plan, nu hopen dat de overheid zijn deel aan accijns niet gaat op eisen via een ha heffing o.i.d. om zo weer tot een gelijke energie prijs te komen. Al is de boer nog zo snel de schatkist achterhaalt hem wel.

 • Peerke1

  Zeer goed idee. Haal als akkerbouwer zo veel mogelijk euros uit een hectare grond, al zou je er ook brandnetels voor moeten telen. Elke euro is er een.

 • jan10

  Mischien ook nog wat voor de mogelijk komende vergroening?

 • agratax2

  Als iedere boer weer zijn eigen energie gaat maken, zijn we terug in de tijd van opa. Haver voor het Paard en nu koolzaad voor de Trekker. Een ding moet duidelijk zijn er al minder product komt voor de verkoop en daarmee zal het CBS concluderen dat de gemiddelde hectare opbrengst daalt.

 • Mozes

  Er is 1,2 liter fossiele brandstof nodig om 1 liter biodiesel te maken. Tel uit je winst.

 • jan10

  Mozes, dat kan wel zijn ,maar die 1 liter is wel verrekte interesant als die accijnsvrij kan worden opgestookt.

 • stalsmitsbv

  Niets nieuws onder de zon.
  Ik doe dit al drie jaar

 • stalsmitsbv

  Je hebt 1 liter koolzaadolie nodig(teelt en persen etc.)om 17 liter
  te maken.
  Je motor gebruik er niet meer van.

 • jordi 1455

  Stalsmitsbv
  je vergeet de hoeveelheid (grijze) stroom die je nodig hebt voor die 17 liter koolzaadolie.

 • stalsmitsbv

  ik vraag me af jordi weet hoeweinig stroom je nodig hebt (kwh) voor 100
  liter olie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.