Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Historisch lage aardappelvoorraad

Heerle - Europa heeft een historisch lage aardappelvoorraad. Er wordt veel geëxporteerd.

Er is grote vraag naar aardappelen en aardappelproducten. En de Europese aardappelverwerkers hebben een grote capaciteit. Dat gaat effect hebben op de aardappelprijzen, stelt Menno Kaan van verkoopbureau Agro Trade. "Maar de grens van 30 euro is altijd moeilijk te doorbreken. Het is echter niet onmogelijk dit seizoen, zeker niet als Engeland, Scandinavië en Oost-Europa harder aan de aardappelen gaan trekken."

Toch is de aardappelprijs rond de jaarwisseling gedaald. Dat komt doordat prijsschommelingen speculanten aantrekt, zei Kaan donderdagavond op de ledenvergadering in Heerle van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). "Zij werden nerveus van de prijsdaling en bouwden hun posities snel af. In korte tijd daalde het aantal openstaande posities op de termijnmarkt in Frankfurt met 25 procent. Dat had een negatief effect op de fysieke prijs."

Verwerkers hebben volgens Kaan grote invloed op de aardappelmarkt omdat ze veel aardappelen contractueel kunnen vast leggen. "De invloed van telers op de markt wordt daardoor nihil, tenzij ze hun aanbod gaan bundelen."

Eén reactie

  • huisverkoop

    afwachten maar,het frietje word toch wel gebakken

Of registreer je om te kunnen reageren.