Akkerbouw

Nieuws 2414 x bekeken 3 reacties

Groenteverwerker wil af van jaarcontract telers

Driel - Conservenfabrikant Baltussen wil af van de jaarlijkse contractonderhandelingen en langetermijnafspraken maken met de telers. Baltussen nam onlangs diepvriesfabrikant Oerlemans Foods over van Vion.

Alle partijen in de keten zijn volgens Ruben Bringsken, algemeen directeur van Baltussen, gebaat bij een langetermijnvisie. "Nu dreigt steeds het jojo-effect, waarbij er in het ene jaar stevige prijsstijgingen zijn en het volgende jaar door voorraden de prijs weer onder druk komt te staan. Dat is voor niemand goed."

Bringsken wil daarvoor ook met andere partijen samenwerken in de verwerking of commissiehandel en zo efficiëntievoordelen benutten. In het beste geval sluiten ook supermarktketens zich aan bij de gesprekken tot langjarige afspraken.

Voor het lopende contractjaar verwacht Bringsken geen grote veranderingen op dit punt en worden de jaarcontracten gerespecteerd. Voor een aantal kleinere producten wil Baltussen al wel gaan sturen op langetermijnafspraken.

Baltussen wil de positie van de Oerlemans-vestiging in Polen versterken, omdat een omzetgroei wordt verwacht in Oost-Europa. Voor commissionair Rijko wordt daar een prominentere positie voorzien. "Rijko wil investeren om in Polen de teelt te organiseren naar voorbeeld van Nederland met telersverenigingen."

De markt voor verwerkers is in beweging. Naast de overname van Oerlemans maakte Hak bekend zich uit de private label-verwerking terug te trekken. De introductie van Hak op dat deel van de markt deed enkele jaren geleden bij veel telers de wenkbrauwen fronzen. Dat Hak zich met heel lage prijzen een plek op die markt wilde bevechten, leidde tot prijsdruk. Die druk is er dit jaar niet meer.

Laatste reacties

  • marc47

    Meerjarige gesprekken geweldig; Dan draaien we het om, telers bepalen nu de prijs aangaande de kosten en winstmarges. Dat is al eeuwen andersom geweest.

  • schoenmakers1

    zolang de afnemer in deze via afkeuringen altijd het laatste woord heeft zal dit een moeilijk verhaal worden voor de telers

  • jj.lodders1

    In polen telersverenigingen naar nederlands model? Hoe kan dat? Telers verenigingen zijn hier allemaal de nek omgedraaid!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.