Akkerbouw

Nieuws

‘Goede prijs stuwt aanbod akkerbouwbedrijven’

Nieuwegein - Vorig jaar kwam in de akkerbouwsector meer vastgoed in de verkoop. Dit zegt makelaarsvereniging NVM, vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed tijdens de presentatie jaarcijfers 2012.

Het aantal te koop staande akkerbouwbedrijven binnen de NVM steeg met circa zes tot net geen 35 bedrijven in de periode van 2011 tot en met 2012 (peildatum 31 december). Het aantal verkochte akkerbouwbedrijven liet een spectaculaire stijging zien in de periode van 2010 tot en met 2011, maar vorig jaar werd er een paar akkerbouwbedrijven minder verkocht dan in 2011.

Volgens de NVM stijgt het aanbod van akkerbouwbedrijven omdat eigenaren in deze goede akkerbouwperiode een goede verkoopprijs voor hun bedrijf verwachten. Met name in de akkerbouw is de grondprijs aanmerkelijk gestegen, stelt de makelaarsorganisatie. NVM: In uitzonderlijke gevallen komen er zelfs grondprijzen voor van 70.000 euro en meer per hectare. Dit komt volgens de vereniging door de grote vraag naar goede akkerbouwgrond. Een deel van de akkerbouwgrond komt niet op de verkoopmarkt, maar wordt verpacht voor relatief hoge bedragen. Dit gebeurt met name in Flevoland. Arjan van der Waaij, voorzitter NVM A&LV: “Grondeigenaren profiteren van relatief hoge pachtinkomsten en houden hun grond in eigendom. Bij de verkoop van akkerbouwbedrijven zijn verouderde agrarische bedrijfsgebouwen moeilijk verkoopbaar. De meeste interesse van kopers gaat veelal uit naar de omliggende grond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.