Akkerbouw

Nieuws 1832 x bekeken

Geen groei verwacht voor uienareaal

Oudenhoorn - Uienzaadverkopers verwachten voor 2013 en stabiel tot licht krimpend areaal. Dat blijkt uit de eerste signalen nu de zaadverkoop voor ongeveer eenderde is gevorderd.

Het gewas uien heeft veel concurrentie van andere goed geprijsde gewassen, zoals granen en aardappelen. Gezien de vaak matige kwaliteit van oogst 2012, staat de ui niet direct bovenaan het prioriteitenlijstje van de akkerbouwer.

Kees Hoogzand van zaadbedrijf Hoza verwacht dat een kleine krimp voor het gele uienareaal en groei voor het oppervlak rode uien. Het totale uienareaal blijft volgens hem stabiel. “Er is opvallend veel vraag naar rood. Dat kan een areaaluitbreiding zijn of verschuiving binnen de rode uienrassen. Areaaluitbreiding is mogelijk, omdat rode uien duurder zijn dan gele. Daarnaast is bewezen kwaliteit ook zeer belangrijk.”

Voor wat betreft het gele segment houdt Hoogzand nog een slag om de arm. “Voor de komende maand verwacht ik een aantrekkelijke prijs voor gele uien, omdat er veel wordt verkocht. Dat kan de keuze van telers nog beïnvloeden.”

Hoogzand verwacht een stabiel marktaandeel van 14 procent.

André Boot van Nickerson-Zwaan ziet dat veel akkerbouwers moeite hebben om hun bouwplan voor komend seizoen te bepalen. “Het uienareaal is afhankelijk van de inzaai van graangewassen. Aardappelen komen er ook zeker niet minder. Als ik nu een inschatting moet maken, dan houd ik het bij een stabiel areaal met een lichte neiging tot krimp.”

De zaadbestelling is in het Noorden verder gevorderd dan in het Zuiden, zegt Boot. “Voor kwaliteitsrassen gaat de verkoop als een speer. Dat komt door de kwaliteit die nu in de schuur ligt. Goede rassen hebben zich bewezen.”

Ook naar rode uien is veel vraag, merkt Boot. “Er vindt een verschuiving tussen rassen plaats binnen het segment. Ook dat heeft met kwaliteit te maken. Ik verwacht zeker geen daling voor ons marktaandeel. In de noordelijke helft van het land neemt het zeker geval toe."

Ook Jaap Jonker van De Groot en Slot verwacht het areaal hooguit gelijk blijft. "Er zijn alternatieven, andere gewassen doen het ook goed. De verkoop verloopt wel iets sneller dan vorig jaar, dat is positief."

Of registreer je om te kunnen reageren.