Akkerbouw

Nieuws

Franse tarwe te duur op wereldmarkt

Caïro - Franse tarwe kan niet concurreren met Amerikaanse tarwe op de wereldmarkt. Egypte kocht deze week 115.00 ton tarwe op de wereldmarkt. Daarvan komt 55.000 ton uit de VS en 60.000 ton uit Canada. Het is de eerste tender die Egypte, de grootste tarwe-importeur in de wereld, heeft uitgeschreven in het nieuwe jaar.

Volgens analistensite Agrimoney was de Franse tarwe 24 dollar per ton duurder dan de Amerikaanse. Ondanks dat het voor de VS en Canada duurder is om de tarwe te verschepen naar Egypte dan voor Frankrijk. De Franse exporteurs hebben veel last van de hoge koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de termijnmarkt in Parijs daalden de tarwenoteringen donderdag.

Toch exporteert de EU meer tarwe dan vorig seizoen, omdat Rusland en Oekraïne vanwege een kleinere oogst veel minder kunnen exporteren. Volgens het Productschap Akkerbouw exporteerde de EU dit seizoen (vanaf 1 juli 2012) totaal 10,65 miljoen ton tarwe, exclusief bloem. Dat was vorig jaar tot en met de tweede week van januari 8,39 miljoen ton. In 2011 stond de teller toen op 12,58 miljoen ton. Maar in dat seizoen gold een exportverbod van graan in Rusland. Oekraïne had de uitvoer stil gelegd met hoge exportheffingen.

Wat ook opvalt, is dat de Amerikaanse uitvoer van tarwe tegenvalt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw maakte vrijdag bekend dat de afgelopen week 234.000 ton tarwe is verkocht aan andere landen. Analisten hadden gerekend op minstens 325.000 ton. De trage export drukte de tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago.

Of registreer je om te kunnen reageren.