Akkerbouw

Nieuws 781 x bekeken

Franse suikerbedrijf Tereos boekt goede cijfers

Lille – Het Franse suiker- en ethanolbedrijf Tereos heeft over het boekjaar tot 30 september de nettowinst zien toenemen met 32 procent naar 313 miljoen euro. De omzet kwam met ruim 5 miljard euro 14 procent hoger uit. Tereos kon 110 miljoen euro uitkeren aan prijsvergoedingen en dividend aan de leden van de coöperatie.

''Dit zijn uitstekende resultaten, die getuigen van een gunstige conjunctuur in de verstreken periode en die de vrucht is van onze strategie op de lange termijn die gemarkeerd wordt door een belangrijke industriële reorganisatie, een geslaagde internationalisatie en de ontwikkeling van ons productenpakket'', verwoordt bestuursvoorzitter Alexis Duval.

Tereos kijkt terug op een geslaagde suikercampagne 2011/2012 met een rendement van 96 ton en een suikergehalte van 16 procent in Frankrijk. Om het hoofd te bieden aan de hervorming van het suikerbeleid gaat Tereos op grote schaal investeren in het omlaag brengen van het energieverbruik in haar fabrieken. Verder verbreedt het bedrijf de internationale spreiding, met recent onder meer de overname van een suikerfabriek in Roemenië en een distilleerderij in de Tsjechische Republiek. ''Tereos beoogt haar industriële klanten te volgen op de markten waar het suikerverbruik nog verder zal toenemen.''

De huidige suikercampagne heeft in Frankrijk 84 ton per hectare met 16 procent suiker opgebracht, deelt Tereos ook nog mee. Die opbrengst komt overeen met het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij de Tsjechische activiteiten is de opbrengst op 79 ton per hectare uitgekomen. Verder heeft de rietsuiker-campagne in Brazilië, waar Tereos een grote rol speelt, 18,2 miljoen ton opgeleverd. Dat is een toename met 12 procent terwijl voor dit jaar op een verdere groei met 10 procent wordt gemikt. Tenslotte heeft Tereos in zijn Franse ethanolfabrieken in het boekjaar 3,9 miljoen ton graan verwerkt, dat is 200.000 ton meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.