Akkerbouw

Nieuws

FAO: voedsel in december opnieuw goedkoper

Rome – De FAO-voedselprijsindex is in december voor de derde maand op rij gedaald. Dat komt vooral doordat graan en oliehoudende zaden flink goedkoper werden in december, meldt de wereldvoedselorganisatie.

De FAO-voedselprijsindex over december staat op 209,3 punten.  Dat is 1,1 procent lager dan in november. Over heel 2012 gerekend staat de index op 212 punten. Dat is 7 procent lager dan in 2011. Vooral suiker werd vorig jaar goedkoper in de wereld (-17,1 procent), maar ook zuivel (-14,5 procent) en plantaardige olie (-10,7 procent). De graanprijs zakte gemiddeld 2,4 procent. Vlees was vorig jaar 1,1 procent goedkoper dan in 2011.

De voedselprijsindex over december staat heel wat lager dan eerder dit jaar, zegt Jomo Sundaram, vice-directeur-generaal van de FAO. “In juli vreesden we nog een nieuwe voedselcrisis vanwege de oplopende prijzen. Maar dat viel mee doordat de prijzen daalden als gevolg van de stagnerende economieën.”

De graanprijsindex van de FAO staat over heel 2012 op 241 punten. Dat is 2,4 procent lager dan in 2011. In juli vorig jaar piekte de graanindex op 262,2 punten. Dat was het hoogste niveau sinds juni 2008. Maar in december zakte de graanindex onder de 250 punten doordat de vraag naar graan afnam. Bovendien heeft Zuid-Amerika volgens de FAO veel mais beschikbaar voor de wereldmarkt.

De prijsindex voor oliezaden zakte in december naar het laagste peil sinds september 2010. Volgens de FAO komt dat vooral door de opbouw van grote voorraden palmolie.

De vleesprijsindex bleef in december vrijwel gelijk aan die in november. Over heel 2012 bedraagt de vleesprijsindex 175 punten, twee punten lager dan in 2011.

Over heel 2012 scoorde het prijspeil voor zuivelproducten 189 punten. Dat is 15 procent lager dan de zuivelprijsindex van 221 punten over heel 2011.

De suikerprijsindex van december staat op het laagste peil sinds augustus 2010. Over heel 2012 is de suikerprijs 17,1 procent lager dan in 2011. Dat komt doordat de wereld voor het derde achtereenvolgende seizoen meer suiker produceert dan het verbruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.