Akkerbouw

Nieuws 2230 x bekeken

Dvorkovitsj: geen extra uitwintering Russisch graan

Moskou – Ondanks de zeer strenge vorst wintert in Rusland niet meer graan uit dan normaal. Dat komt volgens vicepremier Arkadi Dvorkovitsj doordat een dikke laag sneeuw het meeste wintergraan beschermt, zei hij op een bijeenkomst in Moskou.

Dvorkovitsj schat dat gemiddeld 8 tot 9 procent van het graan in het land schade heeft opgelopen. Daarin is ook opgenomen de grote schade die is ontstaan in de Wolga-regio en de Oeral. In deze regio’s is tot nu toe weinig sneeuw gevallen. Dvorkovitsj schat de uitwintering daar op 20 tot 30 procent.

De akkerbouwers in Rusland telen dit seizoen zo’n 16 miljoen hectare wintergewassen. Dat is rond het gemiddelde. Telers hadden volgens Dvorkovitsj onvoldoende geld om het graanareaal uit te breiden, omdat hun oogst in 2012 veel kleiner was door droogte.

Rusland kende de koudste decembermaand ooit gemeten. Het kwik lag 7 graden Celsius onder het meerjaarlijks gemiddelde. In Oost-Siberië zijn temperaturen gemeten van 60 graden onder nul.

Of registreer je om te kunnen reageren.