Akkerbouw

Nieuws 1916 x bekeken

Dijksma: geen verdere maatregelen gewaskeuze rond Schiphol

Den Haag - De aantrekkende werking van suikerbieten en aardappelen op ganzen is niet zodanig evident dat dit het nemen van maatregelen voor deze gewassen op dit moment rechtvaardigt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vroeg de staatssecretaris om maatregelen te nemen tegen de teelt van aardappelen en suikerbieten rondom Schiphol, in verband met de vliegveiligheid. Dijksma zegt dat gewasresten van graan wel een aantrekkende werking hebben op ganzen, maar dat dit bij aardappelen en suikerbieten mee valt. “Dat er suikerbieten en aardappelen worden geteeld in de omgeving van Schiphol is inherent aan de wisselteelt in de Haarlemmermeer”, zegt Dijksma.

19 procent van de gronden in een straal van 7 kilometer rondom Schiphol zijn in bezit van de Staat. Deze gronden worden via eenjarige pachtcontracten verpacht. Hierbij worden geen voorwaarden gesteld voor te telen gewassen. Wel zijn boeren die gronden van BBL pachten verplicht om mee te doen met de regeling om graanresten versneld onder te werken na de oogst. Hiervoor krijgen boeren een vergoeding. Vorig jaar zijn op 70 procent van het areaal graan rondom Schiphol gewasresten versneld onder gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.