Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Copa Cogeca bezorgd over kleine teelten

Brussel - Het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen voor kleine en speciale teelten wordt almaar nijpender in de Europese Unie.

"Dit is een bedreiging voor de competitiviteit en duurzaamheid van de agrovoedingsindustrie, voor de tewerkstelling in deze sector en voor de diversiteit aan kwaliteitsvoeding in Europa", waarschuwt de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca namens tien sectororganisaties uit de voedselketen.
In december zou de Europese Commissie een rapport over de problematiek aan de lidstaten en het Europees Parlement presenteren. De agrovoedingsindustrie keek reikhalzend uit naar dat rapport, maar haar geduld wordt nog langer op de proef gesteld.
Tien sectororganisaties, van landbouworganisatie Copa-Cogeca tot de Europese federaties van onder meer de zaai- en pootgoedfirma's en de verwerkers van groente en fruit, dringen al sinds 2009 aan op maatregelen om de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine teelten veilig te stellen. Zij zijn dan ook niet gelukkig met de vertraging van het rapport en noemen dit 'niet bemoedigend voor de Europese landbouw'.
Hoewel met speciale teelten, zoals bijzondere groente of bloemen of kleine akkerbouwgewassen, elk jaar een miljardenomzet wordt geboekt, staan fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen doorgaans niet te springen om de dure Europese toelatingsprocedure te doorlopen voor een product dat alleen in een teelt met een klein areaal toegepast kan worden. De omzet en winst die het bedrijf daarmee kan realiseren, staan niet in verhouding tot de hoge kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling en het op de markt brengen van het gewasbeschermingsmiddel.
De agrovoedingsindustrie maant de Europese Commissie nu aan tot spoed en vraagt naast de publicatie van het rapport ook steun voor een ambitieus plan. Dat zou moeten leiden tot een specifieke Europese aanpak omtrent gewasbeschermingsmiddelen voor kleine teelten, en de nodige financiering van dat programma.

Eén reactie

  • agratax2

    Zolang Europa uit staten blijft bestaan met eigen eisen m.b.t. toelating gewasbescherming zullen kleine teelten aan het kortste eind trekken. Als we als nationale overheden de gewasbescherming toelating alleen door eigen bureaucraten willen laten doen zullen we terrein verliezen op alle terrein waar de fabrikant een te kleine omzet verwacht. Hoe kom je nooit uit de crisis, wel op deze eigenzinnige wijze.

Of registreer je om te kunnen reageren.