Akkerbouw

Nieuws 996 x bekeken

CZAV houdt winst op peil bij iets lagere omzet

Wemeldinge – Coöperatie CZAV boekte vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro. Dat is 6 miljoen euro minder dan in 2011, toen de omzet uitkwam op 426 miljoen euro. De winst blijft stabiel op 5,4 miljoen euro.

De omzet hangt sterk samen met de prijsvorming van de producten waar CZAV in handelt, zegt algemeen directeur Antoon van Vugt. “We kijken liever naar de omzet in volume. Dan zie je bij de granen een daling van de omzet, ondanks dat CZAV meer hectares graan heeft gecollecteerd dan in 2011. Dat komt omdat de hectare opbrengsten in 2012 flink lager waren dan in 2011. De omzet in gewasbeschermingsmiddelen bleef vorig jaar stabiel, de volumeomzet in kunstmest groeide licht.”

Wat CZAV overhoudt aan de boerengerelateerde activiteiten wordt direct terug gesluisd naar de leden/afnemers, zegt Van Vugt. “In september hebben we 1,6 miljoen aan nabetaling uitgekeerd. De winst halen we uit de deelnemingen. CZAV heeft negen deelnemingen die groter zijn dan 20 procent. Alle deelnemingen dragen bij aan de winst.”

Van Vugt is tevreden over de gang van zaken bij CZAV. “We collecteren 75 procent van alle graan in ons werkgebied in Zuidwest-Nederland. Ons marktaandeel in kunstmest ligt op 60 procent en bij gewasbescherming is dat 50 procent. Dankzij de grote marktaandelen kan CZAV de kostprijs laag houden.”

Dit kalenderjaar begint moeilijk voor de graantelers, zegt Van Vugt. “We maken ons zorgen over het graan. Pas driekwart van de wintertarwe is gezaaid. Er is niet zo veel tijd meer daar voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.