Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Broer: areaal plantuien groeit

Dronten – Het areaal plantuien groeit. Dat vertelde Siem Beers, directeur van plantuienleverancier Broer, woensdag op de themadag uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland.

Er komen volgens Beers meer afzetmogelijkheden voor plantuien doordat met toenemende kwaliteit afzetmarkten beter kunnen worden bediend.

"Met plantuien wordt het gat tussen oude en nieuwe zaaiuienoogst, van juni tot en augustus, opgevuld", legt hij uit. "Supermarkten willen jaarrond alle soorten en maten uien aanbieden. De kwaliteit van Nederlandse uien is goed. En voor kwaliteit is markt."

Door rasontwikkelingen als betere huidvastheid komen verdere exportbestemmingen binnen handbereik. "Zo kunnen we handel van de concurrentie afsnoepen."

Het extra voordeel van plantuien is het hogere drogestofgehalte. "Voor de industrie is het aantrekkelijk dat het drogestofgehalte van plantuien 2 tot 4 procent hoger is dan van zaaiuien. In gedroogde vorm worden uien in steeds meer producten verwerkt, zoals in instant soep. Ook daarvoor wordt kwaliteit gezocht."

De beoogde areaalgroei voor plantuien vindt plaats binnen het totale uienareaal. Het aandeel plantuien is 10 tot 15 procent.

Laatste reacties

  • info36

    Achter de markt aan telen blijft slim.
    We leren het ook nooit.

  • Mels

    En roep je nog voor dat er ook maar een ui geplant is dat het areaal uitbreid dan lul je ook direkt de prijs eraf...........

Of registreer je om te kunnen reageren.