Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Boeren gebruiken helft grond Vlaanderen en Nederland

Brussel – In Vlaanderen is 45 procent van het grondoppervlak in gebruik door de landbouw. Dat is iets meer dan gemiddeld in de EU, waar gemiddeld 43 procent van de oppervlakte door boeren wordt gebruikt.

Maar het is minder dan in de buurlanden Nederland (51 procent) en Frankrijk (64 procent). Dat staat in de jongste editie van de Vlaamse Regionale Indicatoren (Vrind), de jaarlijkse monitor van de studiedienst van de Vlaamse regering.

Vlaanderen had in 2011 613.805 hectare landbouwgrond. Ten opzichte van 2000 is de oppervlakte cultuurgrond met 3,6 procent gekrompen. Deze daling komt door de krimp van de oppervlakte grasland en voedergewassen. Ook lag in 2000 veel meer grond braak. Brussel schafte de braaklegregeling af in 2007.

Van de totale Vlaamse oppervlakte is 45 procent landbouwgrond. In de Europese Unie varieert dat aandeel sterk. In Finland en Zweden is dat 7 procent, in Duitsland 47 procent, in Frankrijk 64 procent en in het Verenigd Koninkrijk 73 procent.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  nu is het duidelijk waarom belgie de hedwichpolder onder water wil hebben, ze zijn gewoon jaloers dat nederland beter economische vooruitzichten heeft als belgie, dat moet om zeep geholpen worden

 • Mels

  Schoenmakers1,you naughty stand up comedian.......

 • 7222

  Hey Schoenmakers 1. misschien tijd om jaloers te worden om onze zuiderburen de Belgen. denk aan hun rode diesel, hun belasting systeem en ga als je tijd hebt maar eens kijken hoeveel friet fabrieken daar al staan. ik woon op de grens Ned/BE en ben al jaren jaloers,en dat groeit met de jaren .

 • mbeirens

  De Hedwigepolder is vooral een politiek steekspel hoog boven de hoofden van iedereen. Er zitten trouwens ook Belgische boeren in.

  7222, ook jaloers op onze overwegend mini-kavels? Die dan nog eens overal verspreid liggen? Ruilverkaveling kennen ze in België nog niet overal. Nog een geluk dat we rode diesel hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.