Akkerbouw

Nieuws

Bloembollensector houdt bedrijfsvoering bij het oude

Roggel - Bloembollentelers zijn minder voornemens om grote veranderingen door te voeren in de bedrijfsvoering. De uitbreidingsplannen bij de grote telers zijn zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bloembollenscanner van marktonderzoeksbureau Agridirect.

Zowel het percentage uitbreidings- als beëindigingsplannen is laag in vergelijking tot voorgaande jaren. Van de 900 benaderde bloembollentelers geeft 12,3 procent aan te willen uitbreiden en dat 5,9 procent plannen heeft om te stoppen. Het percentage telers met afbouw- of beëindigingsplannen was in vijf jaar niet zo laag als bij de recente enquête.

Vooral bij grote telers, vanaf 15 hectare, is een duidelijke afname van de uitbreidingsplannen zichtbaar. Het percentage dat wil uitbreiden is gehalveerd van 28 procent naar 14,3 procent. Het aandeel stoppers is vrij stabiel.

De uitbreidingsplannen blijven ten opzichte van het totaal het grootst bij de grotere bedrijven en de plannen om te stoppen of afbouwen komen in die categorie het minst voor.

Uit de jaarlijkse ramingen van LEI Wageningen UR bleek onlangs dat de bedrijfsresultaten van bollentelers vorig jaar lager waren dan de jaren ervoor, maar nog altijd positief uitpakten.

Of registreer je om te kunnen reageren.