Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

BASF trekt aanvragen voor Europese toelating transgene aardappels in

Limburgerhof - BASF Plant Science zet de toelatingsprocedure voor de transgene aardappelrassen Fortuna, Amadea en Modena in Europa niet voort en heeft de aanvragen ingetrokken. Dat heeft het Duitse concern woensdag meegedeeld. De aanhoudende protesten van milieugroeperingen en het risico op vernielingen op de proefvelden zijn de reden voor het besluit.

De onzekerheid over de uitkomsten van de toelatingsprocedure in Europa speelt ook een rol. Eerder deze maand had BASF nog laten weten dat het een vergunning had aangevraagd voor 10 hectare proefteelt met twee transgene aardappelrassen, Modena en Fortuna.
BASF zet ook een punt achter de ontwikkeling van transgene voermais met verbeterde voedingsstoffengehaltes in de Verenigde Staten. In plaats daarvan wil het bedrijf inzetten op de ontwikkeling van transgene schimmelresistente mais. De onderzoeksactiviteiten worden geconcentreerd in het Amerikaanse BASF Plant Science-hoofdkwartier in Research Triangle Park in North-Carolina. Veldproeflocaties komen daar ook, alsmede in het Midden-Westen van de VS. Daar staat tegenover dat zes andere locaties waar werd gewerkt aan de mais met de betere voedingswaarde worden gesloten.

Het zetmeelaardappelras Modena is ontwikkeld door Avebe. In 2011 verkocht Avebe de eigendomsrechten van Modena aan BASF. BASF zou de teelttoelating van Modena verder begeleiden. De aanvraag lag toen ter beoordeling bij de EU-voedselautoriteit Efsa. Avebe vond dat BASF meer ervaring had in het verkrijgen van een teelttoelating van een genetisch veranderd aardappelras.

Maar Avebe heeft de samenwerking met BASF Plant Science vorig jaar beëindigd, meldt een woordvoerster. Avebe wil verder niks kwijt over de voorwaarden waaronder die is beëindigd. “Avebe is geen eigenaar van Modena. We hebben dan ook geen plannen om de toelating zelf ter hand te nemen. Avebe richt zich volledig op traditionele, maar innovatieve kweekmethoden. De stap van BASF is voor ons geen aanleiding om van dit beleid af te wijken.”

Laatste reacties

  • agratax2

    Krijgen hier de actie groepen de Zwarte Piet toegespeeld en tegelijk de kans om hun overwinning te vieren? Of speelt binnen Bayer de angst voor negatieve gezondheidsgevolgen op termijn, die nu nog niet zijn aan te tonen?

  • palmkes55

    Hetgeen gebeurt is eigenlijk: We laten deze kennis in Europa vergaan en kiezen volop voor landen die deze innovatie niet afwijzen.Nadien zal iedereen weggeconcurreerd worden, want veel goedkoper, en de consument die toch al verslaafd is aan goedkoop zal wel kopen eventueel zonder kennis van zaken, want eerlijk welke consument weet wat hij koopt. De consument DENKT dat hij weet wat hij koopt. Ik daag iedereen trouwens uit om aan te tonen dat hij nog NOOIT GGO's gegeten heeft. Het zal je niet lukken. En neen we vallen er niet dood van als vliegen. Het zal zelfs gezonder blijken. Alleen.. we zullen er zelf geen deel van uitmaken door de groene angsthazen die, al zijn ze duidelijk in de minderheid, toch een pyrhusoverwinning binnenhalen. Ze doen maar, alleen staat men in Europa klaar om een historische blunder te maken. We geven voedselproductie uit handen en maken ons afhankelijk van anderen. Zonde...

Of registreer je om te kunnen reageren.