Akkerbouw

Nieuws 10 reacties

BASF Plant Science mikt dit jaar op proefteelt met nieuwe transgene piepers

Limburgerhof - BASF Plant Science heeft vergunning aangevraagd voor 10 hectare proefteelt met zijn transgene aardappelrassen Modena en Fortuna.

Het Duitse concern mikt daarbij in eerste instantie op zijn proefbedrijf in Limburgerhof in Rijnland-Palts. Als het aan BASF ligt begint de teelt dit jaar. Modena is een zetmeelaardappel die meer amylopectine bevat dan normaal, Fortuna is daarentegen een onder meer phytophthora-resistent gemaakte consumptieaardappel, primair bedoeld voor de fritesindustrie.

Laatste reacties

 • Mels

  NEE NEE en nog eens NEE

 • politiek

  NEE NEE en nog eens NEE

 • northwest

  De klok kan blijven staan maar de tijd niet. Zelf verbouwen we al een jaar of 10 transgene koolzaad, we hebben de keus tussen transgene (95% +) en traditioneel koolzaad en mais, de onkruidbestrijding gebeurt met een zeer geringe hoeveelheid aan middelen, ook zijn er al rassen met een ingebouwde weerstand tegen bepaalde ziektes en plagen. Bijna niemand ligt er hier wakker van.

 • ed12345

  northwest hier bij ons gaat het meer om rr soya en rr mais eerst was ook de grote meerderheid van de telers er op tegen maar nu zo'n tien jaar later is 90 tot 95 % van de mais roundup resitent ,de soya behoorlijk minder alhoewel ondanks de premie van $60 en nu zelfs $80 per ton voorde gewone non GMO soya en sommige rassen tot$180 per ton extra er toch steeds meer telers overstappen op RR soya Als er een jaar het behoorlijk mis gaat in de onkruid bestrijding zoals vorig jaar door de droogte zijn er toch weer veel boeren die overstappen op roundup resistente soya

 • ed12345

  nog even als het ooit in europa wordt toegelaten is het een kwestie van hooguit tien jaar en de bieten en aardappelen zijn voor het grootste gedeelte GMO
  Teelt gemak en zekerheid zullen ook de grootste nee nee boeren voor het grootste gedeelte over de streep trekken

 • denker123

  Toch zijn er in de V.S.nooit zoveel onkruid en insekten bestrijdings middelen verkocht als dit jaar ,ondanks bijna alles G.M.O. stond op AG web.

 • doggen

  wat is belang van basf in phytophthoraresistentie?

 • palmkes55

  Het komt eraan. EINDELIJK! Wat je zelf doet, doe (controleer) je (meestal) beter. Anders voeren we gewoon in. En naar wat leidt dat dan: afhankelijkheid en ondergeschiktheid. Voedsel moet je ter plaatse produceren, zoniet wordt de kiem gelegd van hongersnood en oorlog.

 • Mels

  Afschuwlijk idee dat ik toestemming moet vragen aan de duivel om zijn aardappels te telen. Ammenooitniet.Als ik stront in me nest wil schijt ik er zelf wel in.Voor veel ziekten en plagen had basf al lang een andere oplossing kunnen vinden met chemie maar wat doen ze???Pappen en nathouden middelen maken zodat de ziektes blijven en ze blijven verkopen(Zie rhizoctonia solani enz).Verkoop technisch gezien prima maar milieukundig een vraagteken.Het gaat alleen om geld en voedselmacht.

 • piethein

  het belang van BASF hierin is dat zij het kwekersrecht, of zelfs octrooi hebben op deze rassen. M.a.w. dat de telers straks bij hun aan moeten kloppen om deze te mogen telen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.