Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Aviko verhoogt aardappelprijs 20 tot 30 procent

Dronten – Aviko Potato verhoogt de contractprijzen voor fritesaardappelen met 20 tot 25 euro per ton. Dat is een verhoging van 20 tot 30 procent. Telers die de aardappelen langer bewaren, worden extra beloond.

Bovendien betaalt Aviko Potato een quantumtoeslag. Hoe meer aardappelen telers op vaste prijs vastleggen, des te hoger de contractprijs.

De verhoging van de contractprijzen is nodig, zegt directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato. “We kijken naar de actuele aardappelprijzen, die flink hoger liggen dan vorig seizoen. De verwerkingscapaciteit is gegroeid in West-Europa. Daardoor stijgt de vraag naar aardappelen. En de aardappeltelers hebben te maken met hogere kosten. Aviko wil een duidelijk signaal afgeven aan de telers. We willen ons aardappelareaal op peil houden.”

Of het areaal voor de hoofdoogst stabiel blijft, vindt Zelhorst lastig te voorspellen. “Ik verwacht wel dat er meer vroege aardappelen worden geteeld. Je ziet altijd in een seizoen met hoge prijzen dat het areaal vroege aardappelen groeit.”

Aviko Potato is de eerste Nederlandse aardappelverwerker die bekend maakt hoe veel de contractprijzen stijgen. De andere verwerkers McCain, Lamb Weston Meijer en Farm Frites maken dat begin volgende week bekend. Lamb Weston Meijer is bezig alles op een rijtje te zetten, zegt Tom van der Meer, hoofd inkoop bij de verwerker. “We zijn nog bezig te bepalen welke prijzen het beste passen bij welk ras en welk leveringstijdstip. Ook bekijken we nog hoeveel procent van de aanvoer we met een vaste prijs willen vast leggen. Een prijsverhoging gaat er zeker komen. Begin volgende week is dat allemaal duidelijk.”

Laatste reacties

  • agri2

    Vorig jaar gingen de contractprijzen omlaag omdat de verwerkingscapaciteit gegroeid was, dit jaar gaan de contractprijzen omhoog omdat de verwerkingscapaciteit gegroeid is.

  • emmahoeve

    Dit jaar verwacht ik een poule prijs van Aviko die richting 300 % van de contractprijs van vorig jaar gaat, da's geld. We moeten met Aviko naar een systeem waar dit soort opbrengstmogelijkheden- en teeltrisico's in erkend en gewaardeerd worden.

    Als Aviko een prijssysteem had gemaakt waarin de helft van de bedrijfswinst in de uitbetalingsprijs van oogst 2011 was teruggekomen had ze nu niet de hoofdprijs hoeven betalen. De boekhouders houden dit tegen, alles moet per jaar afgesloten worden maar bij mij lopen jaren door elkaar heen. Naar de toekomst; top de prijs dit jaar af in ruil voor een hoger gegarandeerd minimum de komende jaren alleen voor vaste leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.