Akkerbouw

Nieuws 2265 x bekeken

Aviko komt met nieuwe aardappelcontracten

Dronten – Aviko Potato komt met een aantal nieuwe contractvormen voor fritesaardappelen. Dat gebeurt op verzoek van de aardappeltelerscommissie van Aviko Potato.

Aviko Potato start dit jaar met een af land pool voor aardappelen van de zandgrond, zegt directeur Dick Zelhorst. “Telers kunnen dan meer profiteren van prijsschommelingen tijdens de oogstperiode. Je ziet dat de prijzen in het begin van de oogstperiode vaak wat hoger liggen dan later tijdens de oogst. Telers krijgen in deze pool de mogelijkheid de aardappelen eerder te verkopen dan het moment van levering. De telerscommissie had Aviko verzocht om deze nieuwe contractvorm. Voor de kleiaardappelen is zo’n pool niet nodig. De telers op kleigrond slaan hun aardappelen liever zelf op.”

Daarnaast start Aviko dit seizoen met het dagprijsPLUScontract. Zelhorst: “De bepaling van de dagprijs leverde altijd discussie op. Daarom komen we met deze contractvorm. In dit contract maken we bij het bepalen van de dagprijs onderscheid tussen de rassen. We betalen meer voor de betere rassen. Dat onderscheid maakten we altijd al bij de contractprijzen. Dat gaan we nu dus ook doen bij de bepaling van de dagprijs. Ook voeren we een kwaliteitstoeslag in bij het dagprijsPLUScontract. Telers die kwaliteit leveren gaan we extra belonen.”

De belangstelling van telers voor het fritesgarantiecontract groeit, zegt Zelhorst. “In dat contract kunnen telers zelf handelen op de aardappeltermijnmarkt op rekening en risico van Aviko Potato. Het geeft telers de mogelijkheid te profiteren van prijsschommelingen op de termijnmarkt. Steeds meer telers maken hier gebruik van.”

Of registreer je om te kunnen reageren.