Akkerbouw

Nieuws

Areaal wintertarwe VS groeit minder dan gedacht

Washington - De akkerbouwers in de VS hebben 16,92 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. Dat is 1,2 procent meer dan vorig seizoen, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Toen stond er 16,72 miljoen hectare.

De areaalgroei is kleiner dan analisten hadden verwacht. Volgens de Rabobank gingen analisten uit van een groei naar 17,25 miljoen hectare wintertarwe.

Het areaal hard-red-winter tarwe staat onder druk. Er staat nu 11,79 miljoen hectare. Dat is 2 procent minder dan vorig seizoen. Ook het areaal white-winter tarwe krimpt 2 procent naar 1,32 miljoen hectare. De akkerbouwers hebben 3,82 miljoen hectare soft-red-winter tarwe gezaaid. Dat is 16 procent meer dan vorig seizoen.

Voor de wereldbalans maakt de groei van het areaal in de VS niet veel uit. Het USDA verwacht dat de wereld dit seizoen 19 miljoen ton tarwe meer verbruikt dan produceert. Daardoor krimpen de voorraden fors, maar de wereld startte vorig seizoen met een record voorraad aan tarwe.

Voor Argentinië verwacht het USDA een lagere tarweoogst als gevolg van de vele regen. Dat geldt ook voor de EU. Door droogte produceren Australië en de landen rond de Zwarte Zee ook minder tarwe. Alleen Canada heeft als grote exporteur meer tarwe van de akkers gehaald dan vorig seizoen.
Op de termijnmarkt in Chicago werd tarwe na de publicatie van de USDA-cijfers iets duurder. De tarweprijs steeg maandag verder tijdens de handelsdag. In Parijs zakten de tarwenoteringen iets op vrijdag. De Europese exporteurs hebben last van de dure euro. Maar maandag kroop ook de tarweprijs in Parijs omhoog tijdens de handelsdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.