Akkerbouw

Nieuws 1929 x bekeken

Analisten verwachten daling suikerprijs

Londen/New York – De suikerprijs blijft dit jaar onder druk staan. De suikerproductie valt mee in Brazilië en India, de twee grootste producenten ter wereld. En China gaat minder importeren omdat het land dit seizoen zelf veel suiker produceert.

Dat verwachten diverse analisten die nieuwssite Agrimoney heeft ondervraagd over de suikerprijs. Ook in 2012 daalde de suikerprijs. Op de termijnmarkt in Londen daalde de prijs over het hele jaar met 13 procent, in New York zelfs met 18 procent. De belangrijkste oorzaak is dat de productie voor het derde achtereenvolgende seizoen groter is dan het verbruik.
De Britse zakenbank Barclays verwacht dit seizoen een overschot van 5,1 miljoen ton suiker. Brazilië produceert meer suiker dan verwacht, na een moeizame regenachtige start van het crushing-seizoen. En Rusland en China kopen veel minder op de wereldmarkt door een goede nationale productie. Barclays stelt dat een verdere daling van de suikerprijs alleen wordt voorkomen als de brandstofprijzen in Brazilië stijgen. Dan wordt daar meer suiker verwerkt tot ethanol.
De Duitse Commerzbank wijst ook op de forse groei van de Braziliaanse productie. Die zet door in het volgende seizoen 2013/2014. De speculanten op de termijnmarkten lopen al vooruit op de hoge productie. Volgens Commerzbank is het aantal netto long-posities op de suikertermijnmarkt in New York, waarbij speculanten rekenen op prijsstijgingen, gedaald naar het laagste niveau sinds december 2007. De Commerzbank zegt dat de suikerprijs in 2013 niet veel meer zal dalen. Zeker niet als Brazilië de bijmengverplichting met ethanol weer verhoogd naar 25 procent. Die werd in oktober 2011 verlaagd naar 20 procent.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verwacht een daling van de suikerprijs. Ook deze bank ziet de prijsdaling alleen gestopt als in Brazilië meer suiker wordt gebruikt voor ethanol. Het wereldwijde suikerverbruik stijgt jaarlijks met 2 procent. Maar de productie gaat voor het derde achtereenvolgende seizoen sneller omhoog.
De Rabobank verwacht een prijsdaling van 5 procent. Het overschot bedraagt 6,6 miljoen ton. De verhouding tussen verbruik en eindvoorraad stijgt naar het gemiddelde van de laatste 10 jaar. De gemiddelde suikerprijs in 2013 zakt naar het niveau van 2009.
De Franse zakenbank Société Generale verwacht dit seizoen een suikeroverschot van 5,8 miljoen ton. Maar het overschot daalt de komende jaren. Voor de langere termijn verwacht de bank dat er weer een tekort aan suiker ontstaat. Dan gaat de suikerprijs weer omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.