Akkerbouw

Nieuws 5051 x bekeken

Akkerbouwers aan de slag op bevroren grond

Bergen op Zoom – Akkerbouwers kunnen na een lange zachte, natte periode weer in de startblokken als de voorspelde nachtvorst invalt.

Vanaf zaterdag komt de temperatuur niet meer boven het vriespunt en ’s nachts schiet het er minstens drie graden onder.

Bieteninstituut IRS geeft aan dat grondbewerkingen op de aangevroren grond zonder insporing kunnen worden uitgevoerd. De oogst van 2012 heeft soms diepe sporen nagelaten op percelen. De grond losmaken kan helpen, mits het niet nog te nat is.

Paul Hooijman van DLV Plant verwacht dat akkerbouwers gaan ploegen zodra dat kan. “Er is best kans dat dat de komende dagen lukt.” Ook over kalibemesting wordt nagedacht. “Als de grond aanvriest kun je heel goed met chloorkali aan de slag. Het is nog zo vroeg, de chloor spoelt er nog wel uit. Daar hebben de planten straks geen last van en het is goedkoper dan andere kalisoorten.”

Ook denkt Hooijman dat akkerbouwers deze kans aangrijpen om tarwe te zaaien. “Wintertarwe kan nog worden gezaaid, dat levert een hogere opbrengst dan zomertarwe. Op veel plekken is door de nattigheid nog geen tarwe gezaaid."

Of registreer je om te kunnen reageren.