Akkerbouw

Nieuws

Akkerbouwers VS telen iets meer wintertarwe

Washington - De akkerbouwers in de VS hebben 16,9 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. Dat is 1,2 procent meer dan vorig seizoen, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Voor de wereldbalans maakt het niet veel uit. Het USDA verwacht dat de wereld dit seizoen 19 miljoen ton tarwe meer verbruikt dan produceert. Daardoor krimpen de voorraden fors, maar de wereld startte vorig seizoen met een record voorraad aan tarwe.

Voor Argentinië verwacht het USDA een lagere tarweoogst als gevolg van de vele regen. Dat geldt ook voor de EU. Door droogte produceren Australië en de landen rond de Zwarte Zee ook minder tarwe. Alleen Canada heeft als grote exporteur meer tarwe van de akkers gehaald dan vorig seizoen.

Op de termijnmarkt in Chicago werd tarwe na de publicatie van de USDA-cijfers iets duurder. In Parijs zakten de noteringen iets. De Europese exporteurs hebben last van de dure euro. Egypte kocht in de eerste tender van dit jaar 155.000 ton tarwe in de VS en Canada. Franse tarwe was 24 dollar per ton te duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.