Akkerbouw

Nieuws 2 reactieslaatste update:14 jan 2013

'Aardappelzetmeel wordt duurder'

Brande - Aardappelzetmeel wordt duurder in 2013. Dat verwacht topman Bjarne Larsen van KMC, de Deense producent van aardappelzetmeel.

Volgens Larsen ontstaat dit jaar een tekort aan agrarische grondstoffen. Aziatische landen vragen meer grondstoffen omdat hun economieën blijven groeien. Terwijl de beschikbaarheid te wensen over laat, stelt Larsen. “De VS oogstte minder mais. Terwijl maiszetmeel de meest gebruikte zetmeelsoort is. Er ontstaat daardoor krapte op de zetmeelmarkt.”

De EU produceert dit seizoen minder aardappelzetmeel dan gemiddeld, stelt Larsen. “Er zijn wel grote verschillen. Duitsland produceert duidelijk minder aardappelzetmeel dan gemiddeld. Nederland zit iets onder het gemiddelde. Denemarken zit boven de gemiddelde productie. Omdat aardappelzetmeel maar een klein deel uit maakt van de mondiale zetmeelmarkt, zal de Europese productie het zetmeeltekort niet opheffen. Daardoor stijgen de zetmeelprijzen de komende maanden.”

Avebe constateert dat de productie van aardappelzetmeel over de afgelopen jaren is gedaald, zegt een woordvoerster. "Het ligt in de verwachting dat een mindere beschikbaarheid leidt tot een opwaartse druk op de prijs."

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.