Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Aardappelen in bewaring van goede kwaliteit

Emmeloord - De aardappelen in Nederlandse bewaringen zijn dit seizoen van goede kwaliteit. Dat blijkt uit een rondje langs diverse aardappelbewaarloodsen in Flevoland en Zeeland. De partijen zijn grof en rot is zeldzaam.

Ook de bewaarbaarheid van aardappelen is uitstekend, zeggen teeltbegeleiders Luc Remijn en Cor Eldering van adviesbureau DLV Plant. "De knollen zitten nog goed in kiemrust. Wel hebben grove knollen hier en daar wat groeischeuren. Ook een enkele rooibeschadiging en stootblauw komt voor, vooral in de laat gerooide partijen."

Slechte partijen met rot zijn veelal direct na de oogst afgeleverd. De voorraad aardappelen in Nederland en België is historisch laag, blijkt uit de voorraadinventarisaties van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en het Belgische proefstation PCA. De verwerking en export lopen uitstekend. Het licht staat op groen voor een structureel goede aardappelprijs.

Toch lijken telers volgens Ferdi Buffen, directeur van het Duitse handelshuis Weuthen, zenuwachtig te worden. "In december hielden telers hun aardappelen vast omdat ze hogere prijzen wilden. Nu, vier weken later, heeft de positieve stemming plaatsgemaakt voor een wat bedrukte stemming en verkopen ze voor lagere prijzen. Telers horen van anderen dat ze verkopen en vertonen kopieergedrag. Zo werken ze een verdere prijsdaling in de hand."

Meeuw de Bruijne van VTA adviseert telers rustig te blijven en niet te snel te verkopen. "Er is niets veranderd in oogst, verwerking en voorraad."

Meer over aardappelbewaring in het weekblad Boerderij van dinsdag 29 januari.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.