Akkerbouw

Nieuws 1259 x bekeken

Zuidelijk halfrond produceert minder tarwe

Canberra - Australië oogst minder tarwe door droogte. In West-Australië is in juli nog nooit zo weinig regen gevallen. In Argentinië is tarwe verloren gegaan door overstromingen, meldt Rabobank International. Dat betekent dat het zuidelijk halfrond dit seizoen geen grote hoeveelheden tarwe gaat produceren voor de krappe graanmarkt.

Het noordelijk halfrond produceerde dit seizoen minder tawre door droogte in de landen rond de Zwarte Zee. Australië en Argentinië zijn de grootste tarwe-exporteurs op de zuidelijke helft van de wereld.

Rabobank verwacht dat Australië over enkele maanden 22,8 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is 1,7 miljoen ton minder dan in de vorige Rabo-prognose en het is ruim 20 procent lager dan de recordoogst van vorig seizoen. Het overheidsbureau Abare ging in de laatste prognose nog uit van een tarweoogst van 24,1 miljoen ton in Australië. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een tarweoogst van 26,0 miljoen ton.

Veel zal afhangen van de regen de komende weken in Australië, zegt analist Richard Feltes van het Amerikaanse handelshuis RJ O'Brien tegen analistensite Agrimoney.

De graanbeurs in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires meldt dat er zo veel regen valt in Argentinië dat de tarwe er last van begint te krijgen, vooral in de provincie rond de hoofdstad. Daar wordt de meeste tarwe geteeld in Argentinië. De akkerbouwers in het land telen sowieso 20 procent minder tarwe dan vorig seizoen. De overheid heft belasting op de tarwe-export. Door om te schakelen naar andere gewassen, zoals gerst, hopen de akkerbouwers meer te profiteren van de gestegen graanprijzen op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.