Akkerbouw

Nieuws 2117 x bekeken 5 reacties

'Verdienmodellen nodig voor behoud akkerranden'

Ovezande - Om na 2013 voldoende akkerranden over te houden moet er ondernemerschap aan worden gekoppeld. Dat zegt Jeroen Willemse, die namens adviesbureau DLV het project Duurzame Akkerranden begeleidt.

Boeren hebben akkerranden vanwege de subsidie, zegt Willemse. "Zonder subsidie geen akkerranden. Dat klemt omdat de prijzen van akkerbouwgewassen stijgen. Terwijl volgend jaar verschillende subsidieregelingen aflopen. Dan staan akkerbouwers voor de vraag of ze akkerranden willen behouden."

Het is volgens Willemse belangrijk om nieuwe verdienmodellen te hebben. Het praktijknetwerk heeft financieringsmodellen bedacht voor akkerranden, variërend van het te gelde maken van vastgelegde CO2 tot het afvoeren van maaisel naar de vergister van Suiker Unie.

Laatste reacties

 • Mels

  Stoppen met die onzin,als je er nou zo nu en dan ook nog op mag rijden maar je mag er bijna niet eens naar kijken,wat heb je er dan aan?

 • Jaap 109

  Stoppen! kost de belastingbetaler alleen maar geld en laat de boeren dit land mooi gebruiken om te produceren.
  Kortom stoppen met alle subsidies in alle sectoren, het is alleen maar geld rondpompen om de ambtenaren aan het werk te houden. Wanneer investeringen zonder subsidie niet rendabel zijn dan gewoon niet klaar uit.

 • Bison

  De 'Wussyfication' in Holland is nog erger dan ik dacht.
  word nou een akker afscheiding van een wat?.. meter of zo'?.. nou ook all gesubsidieerd ?.
  Van wie is zo'n strook eigenlijk?
  Geeft dat geen onkruid probleem?
  Ik zou het gewoon mee ploegen of maaien.

 • B bob

  Hi Bison , In Europa is de biodiversiteit nog wel belangrijk . De vogelstand is extreem teruggelopen en er verdwijnen in de zomer te veel bijenvolken.
  Door op sommige plaatsen de natuur nog een beetje ruimte te geven is de invloed van de intensieve akkerbouw iets minder ingrijpend.

 • Bison

  Holland zit veel te vol met mensen en kippen/varkens/koeien/honden/katten enz .Die paar bloempotten kunnen echt het wildbestand/ecosystem daar niet in stand houden.
  De bijen zullen wel vergiftigd worden met al dat spuiten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.