Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Veel minder mais in VS dan gedacht

Washington - De VS had op 1 september nog 25,1 miljoen ton mais op voorraad. Dat is 12,1 procent minder dan vorig jaar. De schatting van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) valt veel lager uit dan analisten hadden verwacht.

Twee weken geleden ging het USDA nog uit van een voorraad van 30 miljoen ton mais. De lagere prognose drijft de prijzen voor mais, tarwe en sojabonen op de termijnmarkt in Chicago op vrijdag aan het begin van de handelsdag omhoog. Ook in Parijs stegen de tarwe- en maisnoteringen.

Het is de kleinste voorraad mais waar de VS een nieuw seizoen mee begint in acht jaar. Terwijl de maisproductie dit seizoen zwaar tegenvalt door droogte. Het USDA gaat uit van een maisoogst van 277 miljoen ton. Dat is 14 procent minder dan de 315 miljoen ton mais die in de twee voorgaande seizoenen van het land is gehaald.

De VS had 1 september nog een voorraad van 4,6 miljoen ton sojabonen. Eerder ging het USDA nog uit van 3,5 miljoen ton. Ondanks de grotere voorraad steeg de notering van sojabonen in Chicago. Door droogte oogst de VS 71,7 miljoen ton sojabonen, 14 procent minder dan vorig seizoen. Bovendien blijft de vraag vanuit China groot. In twee dagen kocht China bijna 300.000 ton sojabonen in de VS.

Laatste reacties

 • Jan Zonderland

  Dus ondanks de droogte daar maar 14 % minder opbrengst voor zowel mais als soya.
  Het valt allemaal dus reuze mee daar.

 • el

  Ik denk dat hier een foutje gemaakt is bij de berekening.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Het maisareaal in de VS is 5 procent groter dan in 2011. En dan toch 14 procent minder produceren is echt een groot verschil. Het soja-areaal in de VS is dit jaar 1,5 procent groter dan in 2011. Ook dan is 14 procent minder oogsten een heel verschil. Het heeft veel effect op de wereldmarktprijzen omdat de VS de grootste exporteur ter wereld is van mais en sojabonen.

 • ed12345

  Het komt toch altijd op het zelfde neer de beurs wordt gevoed door geruchten en verhalen en die zijn bijna altijd erger dan de werkelijkheid zodra die verhalen niet nieuw bijkomen donderd de beurs omlaag De kleinste vooraad in acht jaar ,als we de verhalen en beelden mochten geloven was het de ergste droogte sinds de dustbowl van de dertiger jaren ( die heeft bijna 6 jaar geduurt en was zo erg dat hele families zelfmoord pleegde uit wanhoop) Dus zo erg was het niet deze zomer

 • ed12345

  de gemiddelde oogst in de cornbelt schijnt 137bushels (ong 8.7 t ha)een normaal jaar is het ong 195 bushels Ik zie een verschil van ong 30% als dit 14% moet toch terug naar school

 • nstrade

  op=op jammer voor de intensieve veehouderij die uitgemolken wordt door de winkels

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.