Akkerbouw

Nieuws 1002 x bekeken

Vaker rotte bieten in Oost-Brabant

Doetinchem - In het veld zijn al rotte bieten, door rhizoctonia, geconstateerd. Dat geldt vooral voor de regio's Oost-Brabant en Limburg. Van een groot probleem is vooralsnog geen sprake, maar voor een individuele teler kan het wel een groot probleem zijn. Dat meldt IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de Nederlandse suikerbietenteelt.

Het is bekend dat rhizoctonia ook in West-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe en op Walcheren kan voorkomen.

"Ook bij rhizoctoniaresistente rassen kan wortelrot optreden, omdat de resistentie niet volledig is", zegt Elma Raaijmakers, onderzoeker bij IRS. "We zien dit vooral op gronden met een slechtere structuur."

Rotte bieten bij de oogst kunnen onder meer ontstaan door rhizoctonia. Echter, de aantasting bij een resistent ras is altijd kleiner dan bij een vatbaar ras. Telers kunnen overwegen om bijvoorbeeld de bieten van bepaalde gedeeltes van een perceel, waar de aantasting zeer ernstig is, niet te oogsten. Dit beperkt het aandeel rot in een partij zoveel mogelijk.

IRS waarschuwt telers ook, omdat partijen met meer dan 10 procent rotte bieten niet geleverd mogen worden. "Gelukkig komt de industrie zulke partijen slechts incidenteel tegen", aldus Raaijmakers.

Of registreer je om te kunnen reageren.