Akkerbouw

Nieuws 1633 x bekeken

VS schiet op met oogst mais en soja

Washington - De akkerbouwers in de Verenigde Staten hebben 39 procent van alle mais geoogst. Normaal ligt dat rond deze tijd op 13 procent.

Door de droogte in de zomer is de mais eerder rijp. Bovendien is het mooi weer waardoor de telers ongestoord kunnen oogsten. De mais die nog op het veld staat, scoort wat betreft gewasontwikkeling hetzelfde als vorige week.

Ook de oogst van sojabonen schiet op. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is tot en met zondag 22 procent van de soja geoogst. Dat is een record. Normaal is nu 8 procent geoogst. De sojabonen herstellen beter van de droogte dan gedacht. Het USDA bestempelt nu 34 procent van de sojapercelen als slecht of zeer slecht. Dat was vorige week 36 procent. Vorig jaar scoorde 18 procent van de soja slecht of heel slecht.

Ondanks het mooie weer gaat het inzaaien van de wintertarwe op een normaal tempo. Tot en met zondag was 25 procent van het geplande areaal gezaaid. Normaal is dat 27 procent. Veel akkerbouwers vinden het te droog om te zaaien. Veel gebieden in de VS hebben komende winter veel regen nodig om het watertekort op te heffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.