Akkerbouw

Nieuws

'Tarweproductie Australië laagste in vijf jaar'

Canberra - Australië produceert dit seizoen niet meer dan 20 miljoen ton tarwe. Dat is de laagste productie sinds 2007/2008. Vorig seizoen kwam bijna 30 miljoen ton tarwe van de akkers. Australië hoort bij de top drie van tarwe-exporteurs in de wereld. Dat meldt analistensite Agrimoney op basis van gegevens van de Australia & New Zealand Bank (ANZ).

De ANZ-prognose valt 3 miljoen ton lager uit dan de vorige prognose. Eerder hadden het overheidsbureau Abares en de Rabobank de verwachtingen voor de nieuwe tarweoogst flink verlaagd, als gevolg van droogte in met name het zuiden en westen van het continent. Zelfs als het nu gaat regenen verwachten analisten dat veel wintertarwe in Australië niet meer volledig kan herstellen.

Agrimoney stelt dat de nieuwe ANZ-verwachting de prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) onderuit haalt. Het USDA hield de prognose voor de Australische tarweoogst deze week gelijk op 26 miljoen ton. Analisten vinden dat ongeloofwaardig gezien de prognoses van Abares, Rabobank en ANZ.

De tegenvallende productie in Australië maakt de tarwemarkt nog krapper nu de EU en de landen rond de Zwarte Zee minder tarwe hebben geoogst dan in voorgaande jaren. Bovendien wordt meer tarwe gebruikt voor veevoer omdat de maisproductie in de wereld tegenvalt en doordat veel door droogte getroffen veehouders minder ruwvoer beschikbaar hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.