Akkerbouw

Nieuws 658 x bekeken

'Suikerprijzen trekken weer aan'

Londen - De Britse zakenbank Standard Chartered verwacht dat de mondiale suikerprijzen bijna met 20 procent gaan aantrekken. De bank stelt dat ongunstige weersomstandigheden de suikeropbrengsten in Brazilië nog flink kunnen drukken en dat de productierisico's onderschat worden. Op dit moment zijn de suikerprijzen overigens licht in mineur. Sinds begin augustus gaan die prijzen gestaag naar beneden.

Standard Chartered stelt dat de factor 'weer' zeer bepalend is en in de belangrijke suikerproducerende landen voor een productietekort van 6,5 miljoen ton kan zorgen. Een onzekere factor, die volgens de bank zwaar kan wegen op een toch al gevaarlijk volatiele suikermarkt. De bank doelt daarbij naast Brazilië op landen als China, India en Thailand.

Opvallend genoeg is de Duitse zakenbank Commerzbank een andere mening toegedaan. Deze bank ziet juist geen suikerprijsstijging. Commerzbank wijst onder meer op China en cijfers van de International Sugar Organization. Volgens die organsiatie stijgt de Chinese suikerproductie door naar 13,6 miljoen ton in 2012/13. Dat zet volgens de Duitse bank een rem op de Chinese import. Bovendien zijn de lokale, Chinese suikerprijzen laag en zet de regering zelfs een voorraadprogramma van bijna 5 procent van de eigen productie op. Veel suikerimport is volgens de bank dan ook zeker niet gewenst.

Als tweede voorbeeld noemt Commerzbank India. In dat land viel de regenval tijdens de moesson in eerste instantie behoorlijk tegen. Daardoor werd minder suiker geproduceerd. Maar de laatste tijd neemt de regenval weer toe. Met meer productie als gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.