Akkerbouw

Nieuws

Suikerbedrijven starten rechtzaak tegen Brussel

Brussel - Twee suikerraffinaderijen zijn een rechtszaak begonnen tegen de Europese Commissie. Het Britse Tate & Lyle Sugars en het Portugese Sidul Acúcares Unipessoal vinden dat de Commissie hen schade heeft berokkend. De zaak wordt voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

Tate & Lyle en Sidul raffineren ruwe rietsuiker, dat wordt ingevoerd uit derde landen. De bedrijven verwijten de commissie dat het beleid in seizoen 2011/2012 de suikerprijzen in de EU onnodig heeft opgedreven. Zo werd surplussuiker uit bieten omgezet in quotumsuiker, waardoor minder rietsuiker werd geïmporteerd. Daardoor moesten Tate & Lyle en Sidul tegen hogere prijzen suiker importeren. Ze eisen een schadevergoeding van 75 miljoen euro.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt de claim onterecht. "Voltijds raffinaderijen hebben al privileges. Zo mogen zij bij de start van ieder suikerseizoen op 1 oktober gedurende drie maanden als enige suiker importeren. Andere raffinaderijen moeten wachten tot na de jaarwisseling."

De raffinaderijen konden minder suiker importeren omdat de wereldmarktprijs hoger was dan die in de EU, stelt de woordvoerder. "Dat maakt de raffinage van rietsuiker in de EU minder rendabel. Maar dat is niet de schuld van de commissie. Dat komt door het krappe aanbod op de wereldmarkt. Bovendien heeft de commissie ook tenders uitgeschreven voor de import van suiker tegen een verlaagd invoertarief."

De rietsuikerraffinaderijen hebben nog een voordeel, vindt de woordvoerder. "Die kunnen het hele jaar door draaien. De bietenverwerkers draaien maar een maand of vier per jaar."

Andere raffinaderijen hebben ook claims neergelegd bij de commissie voor seizoen 2010/2011. De totale claims bedragen 198 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.