Akkerbouw

Nieuws 531 x bekeken

Senaat Australië onderzoekt import aardappelen

Melbourne – De Australische senaat laat onderzoeken of de voorgenomen import van aardappelen uit Nieuw-Zeeland daadwerkelijk zonder risico’s is. De Australische telers zijn fel tegen de invoer, want zij vrezen dat daarmee de gevreesde zebrachipsziekte wordt ingesleept.

De regering van Australië wil de import toestaan zodat de aardappelverwerkende industrie er chips en frites van kan maken. Uit een wetenschappelijke risico-analyse zou blijken dat er geen kans is dat de zebrachipsziekte in Australië kan toeslaan. In 2008-2009 leidde die ziekte in Nieuw-Zeeland tot grote verliezen in aardappelindustrie.

De Australische telersorganisatie AUSVEG juicht het onderzoek toe. Volgens woordvoerder William Churchill is de risico-analyse die de regering liet maken gebaseerd op achterhaalde gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.