Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:13 sep 2012

Schadevrij uien rooien moeilijk in Zeeland

Westmaas - In Zeeland is het door de droogte op zo’n 80 procent van de akkers niet mogelijk om schadevrij uien te rooien. Het betreft volgens DLV Plant regio Zuidwest ongeveer 6.000 hectare uien.

Bij het uittrekken van de uien kan door de droogte schade ontstaan aan de wortelkrans en de zijkant van het gewas. “In de nacht van dinsdag op woensdag is in Zeeland hooguit 1 of 2 millimeter regen gevallen. Dat is veel te weinig om het droogteprobleem in de uien op te lossen. Dan moet er in elk geval nog 5 millimeter regen vallen”, stelt adviseur Luc Remijn van DLV Plant.

Volgens Remijn is deze week de ideale tijd om de uien te rooien, maar zit er voor veel Zeeuwse akkerbouwers niets anders op dan te wachten op meer neerslag. “Er zit nog redelijk wat loof op de uien, dus het gewas kan nog even vooruit.  Maar als je het gewas nu verder laat afsterven, gaat dat ten koste van ui-vastheid. Maar dat is altijd nog beter dan rooischade.”

Ook in West-Brabant was droogte op de uienakkers een probleem, maar daar is inmiddels voldoende neerslag gevallen. In juni en juli hadden Zeeland en West-Brabant juist te lijden onder te veel neerslag door zware regenval en hagel. DLV Plant meldt dat uien een minder sterk wortelstelsel hebben dan andere jaren, waardoor het rooien bij een goede bodemgesteldheid makkelijker zal zijn.

Nu de bietencampagne op gang komt, zorgt een droge bodem soms ook voor problemen. Zo had het loonwerkbedrijf van de gebroeders Eugelink in Laag-Keppel bij het rooien soms last van harde grond. “Dan kun je soms niet zo diep komen”, zegt Jos Eugelink. Met wat aanpassingen aan de bietenrooiers is er volgens hem nu geen probleem meer.

Eén reactie

  • maxisprint

    er zit nog wat regen in de lucht, mischien net genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.