Akkerbouw

Nieuws 580 x bekeken 9 reacties

Rusland verbiedt invoer transgene mais

Moskou - Rusland verbiedt de invoer van de transgene maissoort NK603, dat door veredelingsbedrijf Monsanto is ontwikkeld.

De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor vertrouwt de maissoort niet meer nadat Frans onderzoek uitwees dat langdurig voeren van de mais aan ratten leidt tot extra sterfte onder de dieren. Rosselkhoznadzor verbiedt voorlopig ook de handel binnen Rusland in alle transgene maissoorten van Monsanto. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens het Oekraïense persbureau Ukrinform neemt ook de overheid in dit land maatregelen. Landbouwminister Mykola Prysiazhniuk wil dat alle importen van zaad streng worden gecontroleerd op transgene bestanddelen. De minister wil een conferentie organiseren met deskundigen om te praten over het gebruik van gewassen die genetisch zijn veranderd.

Rusland en Oekraïne reageren op de resultaten van een Frans onderzoek die vorige week zijn gepubliceerd. Onderzoekers van de universiteit van Caen voerden twee jaar lang de transgene maissoort NK603 aan ratten. Deze dieren stierven veel jonger dan soortgenoten die gewone mais kregen. Ook hadden de proefdieren meer en grotere kankergezwellen dan normaal. De onderzoekers noemen de resultaten alarmerend. Volgens de onderzoekers is het het eerste onderzoek naar effecten op de langere termijn van gemodificeerde mais. De maissoort NK603 is in 2009 door de Europese voedselautoriteit veilig bevonden voor gebruik in veevoer en menselijke voeding. De mais is bestand tegen het onkruidverdelgingsmiddel Roundup.

Het kostte de universiteit overigens de grootste moeite om NK603-zaad te bemachtigen. Uiteindelijk lukte dat bij een boerenbedrijf in Canada dat een aantal zakken in het grootste geheim naar Le Havre wist te transporteren.

Laatste reacties

 • Bison

  Wijze mensen die russen.
  Kan N America een voorbeeld aan nemen.

 • Flyinghollander

  En toch komt het hier in Rusland.

 • martensDLD

  waar zit je Flyinghollander?

 • Flyinghollander

  Zuid van Moscow

 • rjhelder

  Dat is een groot gebied ten zuiden van Moskou :) hoeveel km ongeveer?

 • Flyinghollander

  Rond de 500 km.

 • rjhelder

  Dan zit ik momenteel niet heel ver bij je vandaan denk ik, ik zit nu in de stad Kursk. Geen idee welke mais rassen ze hier telen.

 • Flyinghollander

  Als je beetje ervaring in Rusland hebt, weet je dat je alles hier kan krijgen.
  Je zit in de landbouw daar?

 • rjhelder

  Ik zit hier net twee weken, dus heb nog niet veel ervaring hier. Ik zit loop hier stage bij een groot akkerbouw bedrijf op kantoor.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.