Akkerbouw

Nieuws

Rusland prijst zich uit Egyptische tarwemarkt

Caïro - Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld, heeft deze week in een veel minder Russisch tarwe gekocht dan in de weken ervoor. De Russische dominantie neemt zienderogen af en Frankrijk profiteert daar in eerste instantie van.

Rusland, dat dit jaar door droogte veel minder tarwe produceert, zit op de rand van exportbeperkingen (handelaren verwachten die al in oktober). Het beperkte aanbod stuwt de prijzen bovendien flink omhoog, waardoor het land zich steeds meer uit de markt prijst. Dat meldt het Franse marktbureau Agritel. Tarwe uit Europa en de VS worden serieuze alternatieven.

De laatste Egyptische tender van deze week is wat dat betreft illustratief. Deze week kocht overheidsorganisatie GASC, de grootste tarwekoper in Egypte, 120.000 ton Franse tarwe, 55.000 ton Oekraiense tarwe en slechts 60.000 ton Russische tarwe. in de tender daarvoor kocht Egypte nog 475.000 ton tarwe. En dat kwam nog bijna allemaal uit Rusland.

Met de huidige verhoudingen ligt de Egyptische tarwe-import uit landen rond de Zwarte Zee aanzienlijk lager dan in de maanden hiervoor. Dat wijzen cijfers van GASC uit. In de eerste tenders van deze zomer kocht Egypte 3,24 miljoen ton tarwe uit Rusland, 360.000 ton tarwe uit Oekraïne, 180.000 ton tarwe uit Roemenië en 120.000 ton tarwe uit Kazachstan.

Ter vergelijking; de andere landen (Frankrijk, Argentinië, VS en Canada) verkochten samen maar iets meer dan 1 miljoen ton tarwe aan Egypte. Daarvan nam Frankrijk overigens 300.000 ton tarwe voor zijn rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.