Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Rooiverbod voor pootgoed Noord-Friesland

Sint Annaparochie - Akkerbouwers in delen van Noord-Friesland mogen geen pootaardappelen rooien vanwege de hevige regenval van afgelopen vrijdag.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) stelt een rooiverbod in omdat sloten zijn overstroomd. In die gebieden mag oppervlaktewater niet in contact komen met aardappelen omdat het water besmet kan zijn met de bruinrotbacterie. Het is nog niet duidelijk hoe lang het rooiverbod geldt.

Voorzitter Upt Hiddema van de sectie Pootgoed van LTO Noord schat dat het rooiverbod geldt voor ongeveer 2.000 hectare pootaardappelen. "Daarvan was bijna de helft al gerooid vóór de extreme regenbuien van vrijdag. Het verbod treft ongeveer 150 telers. De NVWA heeft luchtfoto's gemaakt. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke aardappelen niet in aanraking zijn geweest met oppervlaktewater. Die kunnen als pootaardappelen worden afgezet. Hoeveel aardappelen uiteindelijk verloren gaan, is nu nog niet te zeggen."

De wateroverlast is voor de telers een ramp, zegt Hiddema. "In dit deel van Friesland wordt veel pootgoed geteeld. Door deze afspraken, die met de hele aardappelsector zijn gemaakt, kunnen de aardappelen die niet zijn overstroomd gewoon worden verkocht. Dan ontstaat achteraf ook geen discussie over de kwaliteit van de aardappelen."

De telers moeten bij de keuringsdienst NAK melden wanneer ze hun aardappelen hebben gerooid. De NAK controleert dan of de telers de overstroomde aardappelen in de grond hebben laten zitten.

Ook rond de Eemshaven in Groningen is vrijdag extreme wateroverlast geweest, maar dat was in een veel kleiner gebied. Het is nog niet bekend welke maatregelen daar gaan gelden.

Eén reactie

  • Mels

    Wat een kolder,weten ze wel hoe hoog de temperatuur van het water moet zijn om de bacterie een overlevingskans te bieden en waar komt het water vandaan ,juist van boven en het stroomt van het perceel af,bang zijn ze,wordt eens practisch NAK een NVWA,jullie kosten te veel en leveren te weinig op.

Of registreer je om te kunnen reageren.