Akkerbouw

Nieuws

Rabobank verwacht verdere stijging graanprijzen

Londen - De graanprijzen stijgen de komende maanden. Dat is volgens de Rabobank Agri Commodities Research onvermijdelijk omdat het aanbod niet aan de huidige vraag kan voldoen.

De Rabo-analisten constateren in het nieuwste marktrapport dat de landen in Noord-Afrika veel tarwe kopen in Europa. Dat blijft de tarweprijs ondersteunen. Bovendien oogst de EU dit seizoen minder mais en de import van transgene maissoorten uit andere werelddelen is beperkt. Daardoor blijft tarwe veel gevraagd als voergrondstof, schrijven ze. Daar komt bij dat Australië en Argentinië straks waarschijnlijk minder tarwe oogsten.

De maisprijs staat tijdelijk onder druk door de oogst in de VS. Maar in het derde kwartaal stijgt de maisprijs weer, verwacht Rabobank. Er is een tekort aan mais om aan alle vraag te voldoen. Het is de vraag in hoeverre het zuidelijk halfrond het tekort kan opheffen. Rabobank verwacht dat in de VS aan het eind van dit seizoen de maisvoorraad nog maar 5 procent van het verbruik kan dekken. De stocks-to-use-ratio was zelden zo laag.

Ook de prijs van sojabonen blijft hoog vanwege de veel kleinere oogst in de VS. Ook blijft China veel soja importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.