Akkerbouw

Nieuws 788 x bekeken 1 reactie

Rabobank verwacht groter overschot op suikermarkt

Londen - Het suikeroverschot in de wereld stijgt van 4,6 miljoen naar 5,2 miljoen ton, stelt Rabobank in een rapport over de suikermarkt. In Brazilië, India en Thailand verwacht de bank grotere oogsten door gunstigere weersomstandigheden.

In India valt de laatste tijd neerslag hetgeen de productie ten goede komt. In Brazilië neemt de rietsuikerproductie naar verwachting in 2013/2014 verder toe. Volgens Rabobank dragen ook China, de EU, Guatemala, Pakistan, Australië en Rusland sterk bij aan een wereldwijd hogere suikerproductie. "De voorraden suiker aan het eind van seizoen 2011/2012 zijn veel groter dan in de twee seizoenen daarvoor", schrijven de Rabo-analisten in het rapport. "De suikerprijs daalt naar mate de voorraden groeien."

In Brazilië is de oogst van suikerriet lange tijd vertraagd door regen, maar nu draaien de verwerkers op volle toeren. Rusland produceert volgens de Rabo voor het tweede jaar veel bietsuiker. De droogte in Rusland trof vooral het zuiden waar veel graan wordt geteeld. "Alleen in Oost-Europa groeien de bieten minder door droogte", schrijven de analisten. Ook China produceert meer suiker en Australië verwacht dat de productie 10 procent groter is dan vorig seizoen.

De EU produceert volgend seizoen 17,5 miljoen ton suiker. Dat is 1,9 procent minder suiker dan in 2011/2012. De productie is wel 2,3 procent hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de EU aanzienlijk meer suiker beschikbaar heeft dan vorig seizoen. "Dit is het resultaat van extra maatregelen, zoals de invoer van suiker tegen een verlaagd tarief en de omzetting van surplussuiker naar quotumsuiker."

Volgens Bleker verwacht de Europese Commissie dat de EU op 30 september een suikervoorraad heeft van 4,44 miljoen ton. Dat was 1,95 miljoen ton op 30 september vorig jaar. Bleker pleit in zijn brief voor een geleidelijke verruiming van de suikerquota tot ze volledig worden afgeschaft.

Eén reactie

  • B bob

    Goed nieuws voor de Boeren met een biovergistingsinstallatie's

Of registreer je om te kunnen reageren.