Akkerbouw

Nieuws

Prijs sojabonen hard onderuit op termijnmarkt Chicago

Chicago - De sojaprijs daalde maandag op de termijnmarkt in Chicago met 70 dollarcent per bushel (20 euro per ton). Dat is limit-down, de maximale prijsdaling die de beursregels toestaan op één dag. Woensdag zakte de sojaprijs verder gedurende de handelsdag.

De sojaoogst verloopt voorspoedig in de VS. Daardoor is veel soja beschikbaar, hetgeen de prijs drukt. Ook zijn de weersverwachtingen gunstig voor de oogst. Bovendien vallen de hectareopbrengsten mee, waardoor de VS meer sojabonen oogst dan verwacht. Daar komt nog bij dat er geruchten zijn dat het USDA het soja-areaal te klein heeft ingeschat. En China, een grote importeur van sojabonen, wil een deel van de interventievoorraad sojabonen op de markt brengen om de prijs te drukken.

Door deze berichten daalde de sojaprijs maandag in Chicago met 4 procent. Op 4 september noteerde het eerstaflopende termijncontract vooor soja nog een recordpirjs van $ 17,948 per bushel (505 euro per ton). Dinsdagmiddag werd het novembercontract verhandeld voor $16,34 per bushel (459 euro per ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.