Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Poolse piepers ruim twee keer zo duur

Warschau - De Poolse aardappelprijs is in de afgelopen maand meer dan verdubbeld. De prijs van fritesgeschikte en tafelaardappelen is nu €10 tot €12 per 100 kg af teler. Dit meldt Productschap Akkerbouw.

Een grotere vraag is de oorzaak van de snelle prijsstijging. Er gaan onder meer veel aardappelen naar Duitsland. De vraag uit Roemenië, Hongarije en Bulgarije neemt ook steeds verder toe. In die landen valt de aardappeloogst door een warme en droge zomer namelijk tegen.

De gemiddelde aardappeloogst in Polen is overigens niet reusachtig. In de noordelijke teeltgebieden is de oogst niet meer dan gemiddeld. In het zuidwesten is de opbrengst redelijk tot goed. Maar in een aantal teeltgebieden zijn ook problemen door droogte.

Intussen zet de structurele tendens van de Poolse aardappelareaaldaling door. Voor dit seizoen bedraagt het totale areaal 380.000 hectare. Vorig jaar was dit nog 410.000 en in 2009 zelfs nog 508.000 hectare. De opbrengsten liggen ook lager. De verwachting is 8 miljoen ton aardappelen. Vorig jaar was dit 9 miljoen ton.

Laatste reacties

  • BoB de Bakker

    De Poolse aardappelen zijn niet te eten!

  • martensDLD

    dan maak er maar paprika chips van,altijd goed hahaha

  • bert.fernhout1

    is een agri uit polen anders van smaak als uit nederland ?

Of registreer je om te kunnen reageren.