Akkerbouw

Nieuws

Plantum blij met advies Trojan kwekersrecht

Gouda - Kwekersorganisatie Plantum is blij met de voorgestelde oplossingen van oud EU-topambtenaar Carlo Trojan om de 'disbalans in octrooi- en kwekersrecht' tegen te gaan. Trojan, voorzitter van de commissie kwekersrecht en voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie, vatte zijn adviezen samen in een rapport dat hij aan de Nederlandse regering aanbood.

Trojan ziet onder meer een gedragscode tussen bedrijven en veranderingen in de Nederlandse en Europese wetgeving als oplossingen. Oplossingen die wetsaanpassingen vereisen, zoals beperking van octrooieerbaarheid of beschermingsomvang en volledige kwekersvrijstelling, kunnen zo geformuleerd worden dat ze geen negatieve effecten hebben op andere sectoren. Trojan stelt ook dat een wijziging van de Europese regelgeving breed gedragen moet worden en ook om een actieve rol van de Nederlandse regering vraagt.

Plantum zegt blij te zijn dat Trojan de problematiek in de plantenveredelingssector erkent. "Hij wil een oplossing vinden om plantenveredelaars een gemakkelijke toegang te geven tot biologisch uitgangsmateriaal. Dit in de geest van het innovatiemodel van het kwekersrecht, zonder het octrooirecht helemaal uit te hollen", aldus Plantum in een reactie.

In juni stapte Monsanto overigens uit het overleg over een kwekersvrijstelling. Dat maakte staatssecretaris Bleker toen bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.