Akkerbouw

Nieuws 505 x bekeken

'Overheid Oekraïne beperkt graanexport'

Kiev - De nieuwe Oekraïense graanexportcampagne verloopt goed, maar nog lang niet optimaal, stelt de Oekraïense graanhandel (Ukranian Grain Association). De huidige uitvoer had volgens de graanhandel hoger gekund.

Volgens de handel stelt de Oekraïense plantenziektekundige dienst nog meer eisen aan het graan dan importerende landen doen. Sommige handelaren zien dit als een flinke belemmering. Een van de grootste exporterende bedrijven in de Oekraïne stelt dat het graanexportpotentieel van 20 tot 21 miljoen ton niet langer gehaald kan worden. Marktbureau Agritel verwacht dat Oekraïne in totaal slechts 18 miljoen ton gaat uitvoeren.

Niettemin exporteert Oekraïne in de nieuwe campagne meer graan dan een jaar eerder. In de periode van 1 juli tot en met 31 augustus voerde het land bijna 3 miljoen ton graan uit. Dat was liefst 60 procent meer dan in dezelfde periode in 2011. Al moet daarbij aangetekend worden dat er toen exportbeperkingen van kracht waren. In totaal ging in juli en augustus van dit jaar 1,3 miljoen ton tarwe, 1,1 miljoen ton mais en 0,5 miljoen ton gerst de grens over.

Of registreer je om te kunnen reageren.