Akkerbouw

Nieuws

'Nederland kan concurreren op Chinese uienmarkt'

Colijnsplaat - Nederland kan concurreren met landen in Zuidoost-Azië voor de levering van uien aan China. Maar China accepteert geen uien uit Nederland. Terwijl de afzetmarkt in China groeit, stelt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité Uienhandel van koepelorganisatie Frugi Venta.

De uiensector had deze week een delegatie uit China op bezoek, zegt Gunter. "Die bestond uit importeurs en mensen uit de retail. Vorig jaar had de sector een delegatie van het Chinese landbouwministerie op bezoek. Nu wilde de sector potentiële afnemers de Nederlandse uiensector laten zien. We hopen dat de afnemers druk uitoefenen op hun overheid om Nederlandse uien toe te laten."

Nederland exporteert al uien naar Hongkong, Singapore, Vietnam, Thailand, Filipijnen, Maleisië en Indonesië. Gunter: "Die export groeit. We kunnen ook concurreren in China. De transportkosten zijn laag. Het is voor ons goedkoper om uien in een container van Rotterdam naar Hongkong te vervoeren dan in een vrachtwagen van Zeeland naar Parijs."

China produceert zelf zo'n 20 miljoen ton uien. Dat is een derde van de wereldproductie. Gunter: "China koopt veel uien in India, maar ook in andere landen in de regio. De bevolking in China groeit en de uienconsumptie neemt toe. Bovendien richt China zich steeds meer op de industrie en de dienstensector waardoor de voedselproductie onder druk komt. Daar kan de Nederlandse uiensector op inspelen."

Volgens Gunter was de delegatie onder de indruk van de efficiëntie van de uiensector. "Maar ze stellen hoge eisen aan kwaliteit, voedselzekerheid en continuïteit van levering. Daar kan de sector aan voldoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.