Akkerbouw

Nieuws

NVWA beraad over bruinrot in noorden

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) beslist vandaag welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om te voorkomen dat bruinrot zich verspreidt.

De aanleiding is dat in enkele gebieden in het noorden sloten zijn overgelopen vanwege zeer heftige regenbuien, zegt een woordvoerster. "We hebben vrijdag luchtfoto's gemaakt. In de bruinrotgebieden mogen de gewassen niet in aanraking komen met oppervlaktewater. We beraden ons op vervolgstappen."

Enkele tientallen akkerbouwers, met name rond de Eemshaven Groningen, hebben flinke schade opgelopen door de hevige regenval van vrijdag. Vooral de aardappelen hadden te lijden doordat ruggen soms bijna geheel wegspoelden. Er is ook schade in uien en peen. Op sommige plekken viel in enkele uren 110 millimeter regen.

Volgens voorzitter Egbert de Vries van LTO Noord-afdeling Het Hogeland kan de schade in de tonnen lopen. Adviseur Klaas Froma van DLV Plant sprak met telers in Groningen waar soms complete percelen zijn blootgespoeld. "De discussie is nu rooien of niet rooien in verband met risico op rot doordat de grond is dichtgeslagen. Sommige akkerbouwers zullen de resterende aardappelen wel zo snel mogelijk gaan rooien om later problemen in de bewaring te voorkomen.”

Verspreid door Friesland zijn er neerslaghoeveelheden gemeten van zeventig millimeter, meldt DLV Plant. “Veel plekken hebben onder water gestaan", zegt Lourens Persoon van DLV Plant. Sommige aardappeltelers hebben last van rot. Het is afwachten hoe dat straks in de bewaring is. Het goede nieuws is dat er voorlopig geen regen wordt voorspeld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.