Akkerbouw

Nieuws

NEPG: nog kleinere aardappeloogst

Noordhoek - De NEPG (Nort-Western European Potato Growers) schat de totale aardappeloogst van de vijf deelnemende landen op 22,99 miljoen ton. Dit is 14,5 procent lager dan vorig seizoen. Dit komt doordat het areaal 5,8 procent is gekrompen. Bovendien valt de hectareopbrengst  9,2 procent lager uit dan in 2011.

De berekeningen zijn gebaseerd op de resultaten van de lopende oogst en verschillende proefrooiingen in de NEPG landen. Gedurende dit seizoen waren de groei- en oogstomstandigheden in Duitsland de beste in vergelijking met de andere landen, meldt de NEPG. In Duitsland is de geraamde opbrengst waarschijnlijk op het niveau van het vijfjaarlijkse gemiddelde. De NEPG merkt hierbij wel op dat de meeste aardappelen nog in de grond zitten en nog geoogst moeten worden. Proefrooiingen laten enorme opbrengstverschillen zien tussen vroeg en laat geplante aardappelen. De laatste aardappelen werden geplant in de maand juni wat extreem laat is. In de vorige raming ging de NEPG nog uit van een oogst van 23,66 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.