Akkerbouw

Nieuws

Minder gerst, uien en aardappelen op akkers

Den Haag - De akkerbouwers hebben dit jaar minder gerst, uien, zetmeel- en consumptieaardappelen geteeld. Dat is gecompenseerd door de teelt van tarwe, koolzaad en pootaardappelen uit te breiden.

Dat blijkt uit de areaalcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Het totale akkerbouwareaal komt volgens het CBS dit jaar op 517.980 hectare. Dat is 3,2 procent minder dan in 2011. Het areaal akkerland krimpt al sinds 2000 ieder jaar. Dertien jaar geleden was nog 634.440 hectare grond in gebruik voor akkerbouwgewassen. De daling is voor een klein deel gecompenseerd doordat de teelt van vollegrondsgroenten is gestegen van 81.000 hectare in 2000 naar ruim 86.000 hectare dit jaar.

Door de lage prijzen van vorig seizoen daalde het areaal consumptieaardappelen met 7,6 procent naar 67.090 hectare, het kleinste areaal sinds 2005. Ook de lage prijzen van uien laat het areaal zaaiuien slinken met 10,5 procent naar 20.860 hectare. Het areaal zetmeelaardappelen krimpt met 12,3 procent naar 43.100 hectare. Dat is onverwacht omdat verwerker Avebe vorig seizoen een goede prijs betaalde voor zetmeelaardappelen. Maar de koppeling tussen teelt en EU-subsidie is dit jaar voor het eerst volledig afgeschaft.

Het graanareaal krimpt 2,7 procent naar 207.970 hectare. Binnen de granen vond een verschuiving plaats. De akkerbouwers hebben veel minder zomertarwe en veel meer wintertarwe gezaaid. Dat was vorig seizoen andersom omdat in de natte herfst van 2010 veel wintertarwe niet gezaaid kon worden.

Binnen het graan vind ook een verschuiving plaats van gerst naar tarwe. De akkerbouwers hebben dit jaar 15 procent minder zomergerst geteeld. Vorig seizoen liepen veel telers de brouwgerstpremie mis doordat de kwaliteit tegen viel vanwege het natte weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.