Akkerbouw

Nieuws

Maisoogst in VS vlot van start

Washington – De maisoogst in Noord-Amerika ligt behoorlijk voor op het gemiddelde. De opbrengst en de kwaliteit vallen door de langdurige droogte in veel staten tegen. Daar staat tegenover dat in de meeste staten de oogst eerder begint en heel vlot verloopt. Dat blijkt uit het Crop Progress Report van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

In Texas was op 4 september 61 procent geoogst tegen 55 procent gemiddeld. In Tennessee is 49 procent van de mais van het land, terwijl dat percentage normaal gesproken op 21 ligt. De staat Missouri heeft 44 procent van de oogst binnen, 34 procent meer dan gemiddeld. Nabraska en Iowa, de grootste maisproducenten van het land, hebben respectievelijk 7 en 5 procent geoogst. Normaal gesproken is de oogst in deze staten nu nog niet begonnen.

De cijfers over de conditie van de mais zijn onveranderd slecht. Van het gewas is 52 procent slecht tot zeer slecht, 26 procent gemiddeld en 22 procent goed tot uitstekend. Vorig jaar waren de percentages respectievelijk 21, 27 en 52 procent; precies andersom dus. Volgens de USDA zal de conditie van de gewassen amper nog verbeteren, omdat het nu te ver in het seizoen is om nog te kunnen profiteren van neerslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.